Az Átjáró Egyesület partnerségével lezárult a “Tanulással a válsággal szemben” elnevezési európai partnerségi program

LvsC_logo

A projektről

Learning vs Crisis – „Tanulással a válsággal szemben” elnevezésű projekt célja, hogy olyan, a nem-formális oktatásban használható tanagyagot dolgozzon ki, amely az európai polgárok számára nyújthat megoldást egy kontinensnyi méretű szintű válság leküzdésében.

A tananyaggal olyan csoportokat szeretnék elérni, akik félő, hogy a társadalmi marginalizálódás felé sodródnak, akiknek egyre nehezebb megbirkózni az Európát érintő valaha volt legmélyebb gazdasági és társadalmi válsággal.

Első lépésben a partnerek meghatároztak 6 modult, amelyek azután a projekt folyamán kidolgozásra kerültek:

Egészség és egészségmerőzés

a modul kidolgozója: Archivio della Memoria (Olaszország) és Learning Centre (Spanyolország)

Családi szükségletek

a modul kidolgozója: Senior University, Évora (Portugália) és Észak-Keleti Átjáró Egyesület (Magyarország)

Munkanélküliség

a modul kidolgozója: Meath Partnership (Írország) és La Coupole (Belgium)

Családi költségvetés

a modul kidolgozója: Volkshochschule Lingen (Németország) és Meath Partnership (Írország)

Újrahasznosítás és cserebere

a modul kidolgozója: Kardeşçe Burdur Kadin El Emeği-Eğitim Ve Dayanişma Derneği (Törökország) és Sastamalan Opisto (Finnország)

 Első szakasz: kérdőívek

A projekt első szakaszában a partnerek kidolgoztak, megosztottak és elemeztek a saját moduljukhoz vonatkozó kérdőíveket, olyanokat, amiket az adott terület elméleti és gyakorlati szakértőivel töltettek ki. Ebben részt vettek az egészségügy, a szociális szféra, a gazdaság vagy akár a pszichológia képviselői is. A kérdőív célja, hogy megértse a gazdasági válság által sújtott polgárok és családok mindennapi problémáit.  

 

Második szakasz: a partnerek tartalomfejlesztése

Az első szakaszban kitöltött és elemzett kérdőívek eredményeinek felhasználásával a partnerek különböző típusú tartalmakat fejlesztettek és töltöttek fel a projekt honlapjára. Ezek lehetnek cikkek, szövegek, táblázatok vagy akár videótartalmak, de hasznos linkek is.

A 6 különböző témához mintegy 150 feltöltött elem született.

Ezek közül olyan tartalmak, mint egyszerű egészség megelőzési módszerek, házi gyerekruha praktikák, egyszerű tanácsok, hogy miként lehet a háztartás mindennapi költségvetését optimalizálni. De ez csak néhány példa a számos praktikumból, amik a projekt kiírásának megfelelően a honlapon megtalálhatók.

 

Harmadik szakasz: az érintettek tartalomfejlesztése


A projekt ebben a szakaszában a projekt tervezői arra kérték a partnerországok érintett csoportjait, hogy készítsenek ők is tartalmi anyagokat a projekt honlapja számára. Ezzel további
50 videó és egyéb tartalmi elem (cikk, link stb.) született és került fel a honlapra.

 Az érintettek által készített tartalmi elemek egy olyan folyamat kezdetét jelentik, amivel a honlap a jövőben önfenntarthatóvá válhat, aminek tartalmát az érintettek frissíthetik.

Találkozók

 A projekt időtartama alatt 6 partnertalálkozóra került sor:

Róma, Olaszország, 2012. október 7-10.

Sastamala, Finnország, 2013. február 10-13.

Evora, Portugália, 2013. május 13-16.

Liège, Belgium, 2013. szeptember 9-12.

Kells, Írország, 2014. január 27-29.

Budapest, Magyarország, 2014. június 16-19.

Honlap és közösségi háló

Információk, ötletek, tanácsok és jó gyakorlatok egyaránt megtalálhatók és letölthetők a projekt honlapjáról és szabad felhasználású forrásként használhatóak annak érdekében, hogy a program eredményei minél szélesebb körben elérhetőek lehessenek: különféle szervezetek, iskolák, egyesületek, multiplikátorok, kormányzati intézmények és európai polgárok számára.

A nagyközönség számára elérhető honlapon a program kidolgozói fenntartanak egy jelszóval védett részleget, ahol a 2 éves munkafolyamat minden dokumentációját, kutatását, eredményét őrzik.

A projekt Facebook és Youtube oldala a program eredményeinek népszerűsítésben segít a partnerek számára, illetve abban, hogy annak eredményeit, tartalmát minél szélesebb körben eljuttathassák az érintettek számára.

 

EU_flag_23L

Látogasson el a projekt honlapjára: http://learningvscrisis.eu/