Felhívás középiskolások számára

Tudod-e, miért nevezték el Miskolcot Acélvárosnak?

Tudtad-e hogy a perecesi bányászok egykor NBI-ben szereplő focicsapata hazai pályán legyőzte a válogatott játékosokkal felálló Kispestet és Ferencvárost is?

Tudod-e, hogy mit jelent az a kifejezés, hogy „Fúj a gyár”?

Érdekel Miskolc története?

Szeretnéd kulturális antropológia, szociológia, történelem, média, kommunikáció magyar vagy újságírói szakokon folytatni a tanulmányaid?

Projektünkben lehetőséged nyílik a pályakezdésre vonatkozó tapasztalatszerzésre: az interjúk elkészítésében, a fotózásban és a filmezésben terén is. Tégy próbát, van-e tehetséged hozzá! Próbáld ki magad! Tanulj bele!

Október végétől kutatók, az egyesületek tagjai, egyetemisták és középiskolások dolgoznak majd együtt (természetesen a relikviák és fotók gyűjtésénél mindenki önállóan is tevékenykedhet), az interjúkat párokban vagy csoportokban, a filmet csapatban készítjük majd el.

Ha jelentkezel és részt veszel a kutatásban, módod nyílik betekinteni a kultúrantropológusok, kutatók, muzeológusok munkájába (adatfeldolgozás, kiállítás-előkészítés stb.) is.

A résztvevők számára díjmentes belépést biztosítunk a jövő őszi kiállításra, illetve egyesületünk más rendezvényeire (zenés táncos bulik, pl. Múzeumdiszkó, éntáncolnékveled-est, fesztiválok, pl. Kertek alatt kortárs zenei- és filmfesztivál, stb.).

az első miskolci „villanyrendőr”

Az „Egyszer volt, hol nem volt Acélváros” projektet civil szerveződésünk, az Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület két fő partnerünkkel a Herman Ottó Tudományos Egyesülettel és a Miskolci Galériával közösen bonyolítja le. A projekt a következő tevékenységeket foglalja magába:

* kutatás (interjúkészítés, fotók és relikviák gyűjtése);
* filmkészítés;
* kiállítás;

Olyan önkénteseket keresünk, főleg, de nem kizárólag a fent elsőként említett feladatkörre, akiket érdekel a város történelme, esetleg maguk is fotóznak (filmeznek), kíváncsian meghallgatnak számos, esetenként bizarr véleményt is, és szívesen betekintenének egy projekt kivitelezésébe, egy non-profit egyesület működésébe.

A kutatás tárgya a valamikori miskolci munkásság egykori élete, valamint az általuk működtetett klubok, sportkörök története: ennek helyben még megtalálható tárgyi emlékei (tárgyak, épületek), a gyárakban dolgozók személyes archívumában vagy gyűjtőknél fellelhető fotók és más relikviák, az emlékekből rekonstruálható múlt.

A projekt két koordinátora Darázs Richárd és Fáy Ádám.

Kérjük, hogy az iskolád történelem szakos tanárainál vagy az egyesület e-mail címén jelentkezz és hagyd meg elérhetőségeidet!

Miskolc címere

Észak-Keleti Átjáró Egyesület

atjarok@gmail.com

Miskolc, 2009. január

Támogatónk: Norvég Civil Támogatási Alap