Learning vs Crisis

Learning vs Crisis – „Tanulással a válsággal szemben”

A „Tanulással a válsággal szemben” elnevezésű projekt egy olyan európai laza kötődésű intézményi hálózat, amelyben olyan civil- és oktatási szervezetek vesznek részt, akik valamilyen módon kötődnek a társadalmilag hátrányos helyzetű felnőtt lakossághoz. A partnerség fő célja egy olyan, ingyenesen és könnyen hozzáférhető – internetes – platform létrehozása, amely egyfajta nem-formális oktatási segédletet, praktikus tanácsokkal és életvezetési tanácsokat nyújthat az arra rászorulóknak. Mindemellett tervezetten egy olyan önszerveződő nemzetközi virtuális hálózatot hozna létre, ahol a résztvevők hasznos tanácsokkal láthatják el egymást, szabadon felhasználható anyagokat tölthetnek fel a program által létrehozott és üzemeltetett honlapra.

A projekt során hálózat épül ki nem csak a nemzetközi résztvevők, de a hazai érintetti csoportok között is, amelyek jó gyakorlatok bemutatásával segíthetik a többi szervezetet és az egyéni felnőtt tanulókat.

A projekt során megfogalmazott legfőbb témakörök:

  • egészég és egészségmegőrzés
  • családi szükségletek
  • munkanélküliség
  • családi költségvetés
  • újrahasznosítás és cserebere.

Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület szerepe a családi szükségletekre vonatkozó érintetti igényfelmérés után olyan tanácsok, írások, kisfilmek gyűjtése és készítése, amelyek a honlapra felkerülve elindíthatnak egy szabad anyaggyűjtést és információ áramlatot. A programban résztvevő partnerszervezetek a projektindító találkozó után öt alkalommal találkoznak (Finnországban, Portugáliában, Belgiumban, Írországban és Magyarországon), ahol a projektkoordinátorok és egy-egy érintetti társszervezet segítségével dolgozzák ki az igényfelmérésre vonatkozó kérdőívet, ismertetik annak eredményeit, amelynek függvényében meghatározzák a honlapra elkészítendő hasznos anyagok első csoportját, majd minden résztvevő ország belföldön népszerűsíti az előzetes eredményeket.

A projekt 2012. novemberétől 2014. októberéig tart.

Résztvevő partnerszervezetek:

Archivio della Memoria, Róma, Olaszország (koordinátor)

European Learning Centre, Cadíz, Spanyolország

Volkshochschule Lingen, Németország

Észak-Keleti Átjáró Egyesület

La Coupole, Belgium

Senior University of Évora, Portugália

Kardeşçe Burdur Kadin El Emeği-Eğitim Ve Dayanişma Derneği, Törökország

Meath Community Rural and Social Development Partnership Limited, Írország

 

A projekt az Európai Bizottság Egész életen át tartó tanulás programjának támogatásával jött létre.

 

 DEF flag-logoeac-LLP_HU small

LvsC_logo